Raspberry Pi 5 розігнали до 3,4 ГГц

Усі ми звикли до розгону процесорів, пам'яті та відеокарт. Але ентузіасти оверклокінгу можуть розігнати майже будь-який електронний пристрій. Джефф Гірлінг (Jeff Geerling) зміг серйозно розігнати мінікомп'ютер Raspberry Pi 5 і встановив низку світових рекордів продуктивності для цього пристрою.

В основі одноплатного комп'ютера Raspberry Pi 5 лежить 16-нм однокристальна система Broadcom BCM2712, яка поєднує чотири ядра Arm Cortex-A76 на частоті до 2,4 ГГц. А Джефф Гірлінг зміг запустити пристрій на частоті в 3,4 ГГц! Для цього треба було модифікувати прошивку і підвищити напругу до 1,08 В. Також використовувалася охолоджувальна система з елементами Пельтьє та додатковий вентилятор Noctua для обдуву.

Спочатку автор рекорду вичавив із процесора Raspberry Pi 3,3 ГГц, отримавши в однопотоковому тесті Geekbench 6 результат 1094 бали. Подальше підвищення частоти призводило до помилок пам'яті. Допоміг додатковий радіатор, встановлений на нижню частину мініатюрного ПК. З таким апгрейдом Raspberry Pi витримав тести на 3,4 ГГц, показавши 1121 бал в одноядерному тесті Geekbench та 2219 балів у багатоядерному тесті. Енергоспоживання в такому режимі досягло 20 Вт.

Цей експеримент було проведено виключно зі спортивного інтересу, щоб виявити межі платформи Raspberry Pi 5. Очевидно, що для повсякденного використання такий модифікований ПК не підходить.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Всі новини за 01.08.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: