Міністерство юстиції США проводить антимонопольне розслідування проти Nvidia: підозрюють у нечесній конкуренції

Nvidia знову стала об'єктом антимонопольного розслідування, на цей раз з боку Міністерства юстиції США. Предметом скарги є спосіб, у який компанія продає або надає в оренду свої прискорювачі  для штучного інтелекту та мережевого обладнання центрам обробки даних. На фоні цього акції Nvidia здешевшали на 3,6%.

Цікаво, що скарги надійшли не від конкурентів Nvidia в індустрії, а від групи великих покупців ШІ-прискорювачів. Сенатор США Елізабет Уоррен та американські прогресивні діячі найбільш активно закликали Міністерство юстиції розслідувати антимонопольні звинувачення проти Nvidia.

Jensen and antimonopoly stone

Скарга по суті складається з декількох звинувачень. Nvidia, яка займає 80% ринку графічних процесорів зі штучним інтелектом нібито чинить тиск на клієнтів, щоб вони купували «кілька продуктів одразу». По одній версії мова йде про одночасні закупи кількох поколінь продуктів (наприклад Ampere, Hopper та Blackwell). За іншою версією  компанія наполягає на придбанні не тільки ШІ-прискорювачів,  але й серверних систем та мережевого обладнання Nvidia від сторонніх виробників. Ще одна теорія стверджує, що це пакетне програмне забезпечення та послуги сторонніх виробників, які йдуть у комплекті з обладнанням, що виходить далеко за межі базового програмного забезпечення, необхідного для роботи обладнання.

Інший аспект антимонопольної скарги полягає в тому, що Nvidia встановлює вищі ціни на свої продукти для інфраструктури центрів обробки даних, зокрема, на мережеве обладнання, якщо клієнти хочуть купувати графічні процесори для штучного інтелекту у конкурентів Nvidia — AMD та Intel.

Nvidia випустила заяву з цього приводу, в якій запевнила, що дотримується усіх законів та практики чесної конкуренції й готова повністю співпрацювати зі слідством.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Всі новини за 02.08.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: