Технологічні компанії втратили трильйон доларів через падіння фондового ринку

Минулий понеділок приніс потрясіння у фінансовий світ. Усе почалося з падіння японського фондового ринку. Індекс Nikkei 225 впав на 13,5%, що перевищило обвал 1987 року, який призвів до тривалого економічного застою Японії. За японським ринком пішли фондові ринки Південної Кореї, Тайваню та інших країн. І все це серйозно позначилося на технологічній галузі, включно з тайванськими виробниками та американським бігтехом. Рекордно впали акції багатьох корпорацій. Nvidia втратила понад 300 мільярдів доларів ринкової капіталізації, але частково відновила свої втрати. Наразі капіталізація «зеленого» гіганта оцінюється у 2,52 трильйона доларів, а максимум цього року сягав $3,34 трильйона. Також серйозно втратили Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Meta та інші великі гравці. Як пише CNBC, загальні втрати провідних IT-компаній за один день торгів оцінюють у трильйон доларів.


Зображення: CNBC, Michael M. Santiago 

Інвестори у сфері технологій уже давно виявляли занепокоєння. Індекс Nasdaq минулого тижня впав на 3,4% і ще стільки ж втратив у понеділок. Це досить різке зниження на тлі того, як кілька місяців тому зростав ринок і акції IT-гігантів. Утім, фахівці давно говорили, що ринок перегрітий через завищені очікування від штучного інтелекту, тож тут багато хто очікував коригування курсу акцій великих компаній. Зокрема, Elliott Management, один із найбільших хедж-фондів у світі, повідомляв клієнтам, що Nvidia перетворюється на «бульбашку», а ШІ-божевілля сильно переоцінене. Тепер це збіглося з іншими глобальними факторами, що й призвело до великого обвалу.

Окремо варто відзначити компанію Intel, яка зустріла кризу на тлі скандалу з нестабільною роботою процесорів Core 13/14-ї серії та рішенням про масові звільнення співробітників. Після понеділка акції компанії втратили рекордні 30%. Цікаво, що напередодні голова компанії Пет Гелсінгер (Pat Gelsinger) у соцмережі X (Twitter) навіть відзначився фразою зі священного писання, імовірно, в очікуванні дуже великих проблем: «Let your eyes look straight ahead; fix your gaze directly before you. Give careful thought to the paths for your feet and be steadfast in all your ways».

«Нехай очі твої дивляться прямо вперед; дивись прямо перед собою. Обережно думай про стежки для ніг твоїх і будь непохитний на всіх шляхах твоїх» (Притчі Соломона 4:25-26).

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Всі новини за 06.08.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: