Компанія Ola представила перші індійські чипи для ШІ

На хвилі буму штучного інтелекту ми побачили, як великі компанії намагаються вивести на ринок свої спеціалізовані чипи, щоб знизити залежність від Nvidia. Розвиток цієї галузі також стає стратегічним завданням для великих країн. Зокрема, активно працює в цьому напрямку китайська Huawei, яка давно перебуває під санкціями. Але тепер свої власні чипи для ШІ можуть з'явитися і в Індії.

Компанія Ola, великий індійський автоконцерн, анонсував одразу кілька чипів для обчислень штучного інтелекту. Це спеціалізовані рішення на архітектурі ARM для різного спектра завдань. Голова компанії Бхавіш Аггарвал (Bhavish Aggarwal) представив чип Bodhi-1 для великих мовних моделей і завдань логічного виведення. Цей чип призначений для обслуговування більшої частини сегмента ШІ. Жодних технічних подробиць про нього поки немає. На ринок Bodhi-1 обіцяють випустити у 2026 році. При цьому Ola вже планує друге покоління Bodhi-2, яке вийде у 2028 році.

Також компанія працює над чипом Sarv-1 для сегмента хмарних обчислень. Імовірно, він буде використовувати ядра ARM Neoverse N3. Також представлено ШІ-чип Ojas для автомобільного сегмента. Саме його називають першим індійським чипом для ШІ. Імовірно, Ojas ближче всіх до серійного виробництва, і наступне покоління електромобілів Ola вже отримає такий чип.

Нові чипи вироблятимуть на заводах провідних напівпровідникових компаній, що передбачає використання потужностей TSMC або Samsung. Але загалом навколо нових чипів поки мало конкретики. І тільки час покаже, наскільки вдалим буде нове починання індійської компанії.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 54)

Всі новини за 18.08.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: