Китай демонструє рекордні витрати на обладнання для виробництва чипів

Цього року Китай став світовим лідером за витратами на обладнання для виробництва напівпровідникових мікросхем, обігнавши Південну Корею, Тайвань і США разом узяті. Інвестиції Піднебесної в цю галузь досягли 25 мільярдів доларів. Це свідчить про величезні зусилля, що країна докладає для зниження залежності від іноземних виробників напівпровідників, зокрема, для розвитку сфери штучного інтелекту. При цьому Китай уже перебуває під санкціями, і місцеві компанії не можуть купувати найпередовіше обладнання для випуску чипів. Але за підсумками року Китай став єдиною країною, яка збільшила інвестиції в галузь на тлі економічної рецесії. І аналітики кажуть, що наступного року витрати на обладнання можуть сягнути $50 мільярдів!

SMIC China

Основні інвестиції пов'язані з розвитком Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) та Hua Hong, але також активними закупівлями займаються і більш дрібні китайські компанії. Зростання закупівлі обладнання Китаєм істотно впливає і на виробників обладнання з інших країн. Applied Materials, Lam Research і KLA зі США, Tokyo Electron з Японії та ASML з Нідерландів повідомили про збільшення доходів від китайських компаній. Це зростання від 32% в Applied до 49% в ASML.

Хоча основні китайські виробники чипів позбавлені передових технологій, вони змогли домогтися значних успіхів навіть при доступному обладнанні. Відомо, що найбільша компанія SMIC випускає найкращі свої чипи тільки за технологією 7 нм і за чутками до кінця року запропонує свій варіант 5 нм. Японські фахівці вважають, що навіть такі чипи показують хорошу конкурентоспроможність і за технологічним рівнем SMIC лише на три роки поступається провідному світовому виробнику TSMC.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 60)

Всі новини за 03.09.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: