Oracle планує побудувати три малі ядерні реактори для живлення ЦОД

Бум штучного інтелекту призвів до нарощування обчислювальних потужностей і появи нових центрів обробки даних для ШІ. Одночасно зростає енергоспоживання великих ЦОД, що змушує компанії шукати нові рішення. Великі компанії вже обговорювали можливість використання малопотужних атомних станцій (малих модульних реакторів), але компанія Oracle перша робить крок у реалізації такого плану. Вона вже отримала дозвіл на будівництво трьох таких реакторів.

Малі модульні реактори ідентичні тим, що використовуються на військово-морських суднах, включно з підводними човнами та авіаносцями. Але оскільки їх не потрібно підганяти під обмежені габарити суден, Oracle зможе без проблем знайти підрядника для реалізації такого проєкту. Однак усе це породжує багато питань відносно безпеки та охорони навколишнього середовища. Тому на узгодження всіх нюансів підуть роки. Згідно з оптимістичними прогнозами аналітиків, розгортання такої енергетичної інфраструктури розпочнеться на початку 2030-х років. Але, ймовірно, це неминучість, оскільки Microsoft теж працює над своєю «ядерною» стратегією.

Голова ради директорів Oracle Ларрі Еллісон (Larry Ellison) під час конференції з акціонерами розповів, що компанія має 162 хмарних центри, найпотужніший з яких після повного розгортання споживатиме 800 МВт. Цей величезний ЦОД із графічними процесорами Nvidia призначений для навчання найбільших у світі моделей ШІ. І в компанії вже є плани з будівництва обчислювальних центрів потужністю понад гігават.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Всі новини за 12.09.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: