Процесори AMD Ryzen AI 300 коштують виробникам ноутбуків удвічі дорожче за чипи Ryzen 8040

На сьогодні гібридні процесори Ryzen AI 300 (Strix Point) можна зустріти тільки в порівняно дорогих ноутбуках. Ці гібридні чипи пропонують високі показники швидкодії та енергоефективності, але досить дорого обходяться партнерам AMD. Такою інформацією поділилася компанія GPD, що спеціалізується на виробництві міні-ноутбуків й портативних ігрових систем.

Повідомляється, що процесор AMD Ryzen AI 9 HX 370 коштує для виробників удвічі дорожче, ніж Ryzen 7 8840U (Hawk Point) на архітектурі Zen 4. Справедливо зазначити, що новий APU має в півтора раза більше x86-ядер і на третину більше обчислювальних блоків у складі інтегрованої графіки, не кажучи вже про перехід на нові архітектури та потужніший NPU-модуль. Але на появу чипів Strix Point у лептопах мейнстрім-рівня поки розраховувати не варто.

Для відносно недорогих ноутбуків компанія AMD розробляє сімейство процесорів Krackan (або Kraken Point). Вони дебютують на початку 2025 року і теж використовуватимуть комбінацію ядер Zen 5 і Zen 5c, щоправда, тільки по чотири штуки, а графічний модуль RDNA 3.5 у них налічує максимум 8 Compute Units (замість 16 у складі Strix Point). В арсеналі APU Krackan також буде NPU-блок продуктивністю 50 TOPS, тобто новинки відповідатимуть вимогам Copilot+ PC.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Всі новини за 20.09.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: