Intel показала процесор Clearwater Forest без кришки — це перший чип на техпроцесі Intel 18A

Днями Intel офіційно представила мобільні процесори Core Ultra 200V (Lunar Lake) та серверні чипи Xeon 6900P (Granite Rapids). Але для компанії основні надії пов'язані з майбутнім поколінням Xeon Clearwater Forest, яке перше перейде на техпроцес Intel 18A (ангстрем). І нещодавно Intel продемонструвала перші живі зразки цих процесорів на своєму заході Enterprise Tech Tour у Портленді.

Intel Clearwater Forest 18A

Журналістам показали «голий» чип Clearwater Forest без теплорозподільної кришки, що дає змогу оцінити, наскільки це складний і великий процесор. Він складається з трьох процесорних чиплетів по 96 ядер, тобто всього Xeon цієї серії отримають до 288 ядер на архітектурі Darkmont Core. З боків розташовані два блоки IO. Такий «монстр» має забезпечити проривну продуктивність у сегменті центрів обробки даних. А запущені вони будуть у 2025 році.

Intel Clearwater Forest 18A

Раніше цього місяця Intel оголосила про скасування Intel 20A, вирішено було всі сили зосередити на техпроцесі Intel 18A. Для компанії перехід на 18A дуже важливий, оскільки дасть змогу обігнати конкурентів в освоєнні нових технологічних норм і поверне довіру до напівпровідникового підрозділу Intel Foundry, який після реструктуризації виділено в окрему компанію. І демонструючи живі зразки, Intel натякає, що поки все йде за планом і без затримок.

Intel Clearwater Forest 18A

Найближчим часом AMD представить нове покоління серверних процесорів EPYC Turin на архітектурі Zen 5, які виробляються за технологією 3 нм на заводах TSMC. З виходом Clearwater Forest процесорний гігант має вийти в лідери індустрії. Зараз все поставлено на запуск цієї технології. Якщо компанія зуміє запустити економічно вигідне виробництво чипів за техпроцесом Intel 18A і забезпечить великі обсяги виробництва, то Intel Foundry зможе залучити багато сторонніх клієнтів.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Всі новини за 26.09.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: