Вивчаємо будову однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X

Цього року компанія Qualcomm випустила лінійку однокристальних систем Snapdragon X, покликаних скласти конкуренцію мобільним чипам Intel і AMD у ноутбуках під управлінням ОС Windows. Ця SoC виготовляється за 4-нм технологією N4P на потужностях TSMC і характеризується площею кристала близько 169,6 мм². З тим, як влаштована нова однокристальна система Qualcomm, пропонуємо ознайомитися нижче.

Snapdragon

Подробиці про будову Snapdragon X надійшли від китайських ентузіастів. На опублікованому зображенні чітко видно кілька секцій CPU-ядер Oryon з окремими блоками L2-кешу. Додамо, що спочатку вони були відомі під кодовою назвою Phoenix та розроблялися компанією Nuvia для сегмента центрів обробки даних. Qualcomm придбала Nuvia у 2021 році за $1,4 мільярда.

Qualcomm Snapdragon X

Чималу площу займає графічний блок Adreno. У топових конфігураціях Snapdragon X для нього заявляється обчислювальна потужність 4,6 Тфлопс. По краях кристала розташовані контролери оперативної пам'яті, а ось NPU-блок, на жаль, ентузіастам визначити не вдалося. Нам також пропонують поглянути на будову однокристальної системи Apple M4. Вона випускається за досконалішою 3-нм технологією TSMC N3E та має площу близько 165,9 мм².

Apple M4

Джерело:
TechPowerUp

Всі новини за 30.09.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: