Фото дня: кристали у складі процесорів AMD Ryzen 9000 на архітектурі Zen 5

Завдяки старанням кількох ентузіастів, зокрема «кремнієвого папараці» з псевдонімом OC_Burner (Fritzchens Fritz), з'явилася можливість вивчити будову кристалів у складі процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge). Нові CPU базуються на мікроархітектурі Zen 5, підтримуються материнськими платами AM5 та стали доступні для покупки цього літа.

AMD Zen 5

Під кришкою процесорів AMD Granite Ridge знаходяться один або два чиплети CCD з вісьмома ядрами Zen 5 у кожному та мікросхема введення-виведення IOD. Вона була повністю успадкована від CPU Ryzen 7000 (Raphael), тому найбільший інтерес представляє кристал CCD з новими x86-ядрами. Для його виготовлення, нагадаємо, використовується 4-нм конвеєр TSMC.

AMD Zen 5

Надані зображення дають змогу поглянути, як влаштована нова мікросхема CCD і обчислювальне ядро Zen 5. Зокрема, площа ядра дещо зросла порівняно з Zen 4 (5-нм). Це серед іншого наслідок оновлення блоку, що відповідає за роботу з числами з плаваючою крапкою, в архітектурі Zen 5. Його виконавчі пристрої навчилися працювати із 512-бітними векторними регістрами.

AMD Zen 5
Чиплет CCD

AMD Zen 5
Ядро Zen 5

Мікросхема IOD, як було сказано вище, успадкована від процесорів минулого покоління. Вона містить 128-розрядний контролер пам'яті DDR5-5600, вбудовану графіку RDNA 2-го покоління на два блоки Compute Units, контролери PCI Express 5.0 та інших інтерфейсів.

AMD Zen 5
Мікросхема IOD

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Всі новини за 07.10.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: