Core Ultra 200: зустрічаємо нове покоління десктопних процесорів Intel

Сьогодні корпорація Intel анонсує нову десктопну платформу. До її складу увійдуть процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та материнські плати з сокетом LGA1851, виконані на базі чипсетів 800-ї серії. Офіційна презентація має відбутися за кілька годин, але відповідні матеріали, що розповідають про головні особливості новинок, вже опинилися у вільному доступі.

У настільних процесорах Intel Core Ultra 200-ї серії використовуються P-ядра з архітектурою Lion Cove та E-ядра Skymont, для яких чипмейкер заявляє відповідно 9% та 32% збільшення IPC (кількості виконуваних за такт інструкцій) відносно ядер у складі CPU Raptor Lake. Цьому серед іншого сприяло збільшення обсягу і пропускної здатності кеш-пам'яті. Ще одна особливість — відсутність підтримки Hyper-Threading в обох видів ядер.


Іншим важливим нововведенням став графічний модуль Xe-LP. Він містить до чотирьох Xe-ядер і має повноцінну підтримку DirectX 12 Ultimate, щоправда, на ААА-геймніг із високими налаштуваннями розраховувати не варто. Від відеоадаптерів Arc Alchemist був успадкований блок Xe Media Engine та підтримка інструкцій DP4a, необхідних для технології масштабування Intel XeSS.

Вбудована графіка, як розповідає Intel, забезпечує 8 TOPS обчислювальної потужності для ШІ-застосунків. В арсеналі процесорів Arrow Lake-S також є окремий NPU-блок продуктивністю 13 TOPS. Звертаємо увагу, що це суттєво менше, ніж пропонують мобільні CPU Lunar Lake (до 48 TOPS) і не відповідає вимогам Microsoft Copilot+ PC.

За традицією Intel почне з релізу оверклокерських моделей K-серії: Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K(F) та Core Ultra 5 245K(F). Флагман виконаний за формулою 8+16, пропонуючи 24 ядра/24 потоки. В офіційних тестах чипмейкер акцентує на високій однопотоковій продуктивності та підвищенні енергоефективності. Зменшення енергоспоживання також сприяло поліпшенню температурного режиму.


Результати ігрових бенчмарків дещо розчаровують. Судячи з офіційних тестів, окрім менших «апетитів» флагманський Core Ultra 9 285K не запропонує власникам Intel Core i9-14900K вагомих причин для апгрейду. Хоч би що там було, однозначні висновки можна буде зробити тільки після публікації незалежних оглядів.

Разом із новими процесорами дебютують материнські плати LGA1851. Першими для купівлі стануть доступні моделі на топовому чипсеті Intel Z890, їхні рекомендовані ціни починатимуться з 200-доларової позначки. Серед особливостей платформи можна виділити підтримку ОЗП тільки стандарту DDR5 і 20 ліній PCI Express 5.0, тобто майбутні власники матимуть можливість використання відеокарти та NVMe-накопичувача з високошвидкісним інтерфейсом.

Старт продажів перших процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та материнських плат LGA1851/Z890 заплановано на 24 жовтня. Ближче до цього часу в Мережі стануть доступні перші огляди новинок.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Всі новини за 10.10.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: