Китайські вчені за допомогою квантового комп'ютера намагаються зламати популярні алгоритми шифрування

Однією з потенційних проблем розвитку квантових обчислень є загрози безпеці через можливість злому поширених методів шифрування. І ця реальність може бути ближчою, ніж ми думаємо. Стало відомо, що група китайських учених із Шанхайського університету працює над зламом кількох популярних алгоритмів шифрування.

China D-Wave

Вчені використовували комерційний квантовий комп'ютер D-Wave. Вони поєднували спеціальні алгоритми для роботи з квантовим комп'ютером і традиційні математичні підходи для створення нової обчислювальної архітектури, здатної зламувати широко використовувані методи шифрування. Результат виявився успішним. Пишуть, що дослідникам вдалося зламати алгоритми Present, Gift-64 та Rectangle. Усі вони використовують різні варіації методу блочного шифрування SPN (Substitution-Permutation network), який лежить і в основі сучасного алгоритму AES. Уперше квантовий комп'ютер створює загрозу SPN-шифрам. І в теорії, це наближає час, коли навіть шифр військового рівня AES-256 перестане вважатися безпечним.

Китайські вчені опинилися в авангарді подібних досліджень. Але поки що вони спираються на обчислювальні пристрої від канадської компанії D-Wave Systems.

Джерела:
Wccftech
South China Morning Post

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Всі новини за 15.10.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: