Google підписала контракт на постачання малих атомних реакторів для ЦОД

Бум штучного інтелекту і збільшення кількості обчислювальних центрів вимагає нарощування потужностей для електричної генерації. Багато великих компаній розглядають можливість впровадження малих атомних реакторів для живлення своїх великих ЦОД. Нещодавно такі реактори презентувала компанія Westinghouse. Була інформація, що Oracle отримує дозволи на розгортання реакторів для своїх дата-центрів. А тепер усіх намагається обігнати Alphabet (Google). Компанія уклала першу у світі корпоративну угоду про придбання малих ядерних реакторів виробництва Kairos Power.

Згідно з угодою Kairos Power випустить перший такий реактор до 2030 року, а до 2035 року буде розгорнуто кілька пристроїв для потреб Google. Деталі угоди не відомі, як і місце, де експлуатуватимуться такі реактори. Відомо лише, що Google розраховує на 500 мегаватів електроенергії, які забезпечать шість-сім реакторів. Тобто це досить малопотужні пристрої на тлі сучасних реакторів. Наприкінці минулого року Kairos Power отримала дозвіл на будівництво демонстраційного реактора в штаті Теннессі. Його потужність має становити 50 МВт.

Угода Google і Kairos Power дає чіткий сигнал, що попит на подібні джерела електроенергії не поодинокий, буде потреба в серійному виробництві. І, ймовірно, це великий перспективний ринок. Але є й жорстка критика. Деякі фахівці вважають, що малі атомні реактори не зможуть забезпечити потрібної економії, електроенергія буде дорожчою за ту, що виробляють великі реактори на великих електростанціях. Також малі реактори вироблятимуть довгоживучі ядерні відходи.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Всі новини за 15.10.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: