У прискорювачах для ШІ Huawei Ascend 910B виявлено чипи виробництва TSMC

Китайський технологічний гігант Huawei вже давно перебуває під санкціями США і позбавлений можливості замовляти виробництво чипів у тайванської компанії TSMC. Але Huawei продовжує випускати нові складні напівпровідникові чипи на базі старого техпроцесу 7 нм. Одним з успішних на внутрішньому ринку продуктів став спеціалізований прискорювач обчислень для штучного інтелекту Ascend 910B з пам'яттю HBM2E. І днями навколо нього вибухнув скандал. Фахівці дослідницької компанії TechInsights розібрали один із чипів Ascend 910B, і з'ясували, що він виготовлений на заводі TSMC. При цьому з вересня 2020 року діє заборона Міністерства торгівлі США на постачання будь-яких чипів Huawei.

TSMC виступила з офіційною заявою, що вона є законослухняною компанією, яка дотримується всіх експортних обмежень. Також компанія вже спілкується з Міністерством торгівлі США щодо цього інциденту. Можливо, тайванський виробник дійсно не порушував санкції. Huawei могла замовити чипи для своїх прискорювачів ще до початку дії обмежень у 2020 році. І великі складські запаси дозволили китайській компанії налагодити випуск кінцевого продукту. Хоча в це важко повірити, якщо спиратися на звіти про плани з продажу півмільйона таких пристроїв до кінця року.

Також нещодавно була інформація, що TSMC отримала замовлення від третьої компанії на виробництво чипів, які дуже нагадують Ascend 910B. Це могла бути спроба скористатися послугами виробника через фірму-прокладку. Тому TSMC відмовилася від такого замовлення. З огляду на те, що сам чип доволі складний і складається з кількох кристалів, сумнівно, що хтось може обдурити виробника.

Huawei теж спростовує можливість співпраці з TSMC і стверджує, що чипи виробляє китайська SMIC. Інсайдери Reuters кажуть, що до 2019 року чипи Ascend справді вироблялися TSMC. Тож не можна виключати, що частина прискорювачів використовують старі запаси чипів, але пізніше Huawei разом із SMIC змогли перенести їхнє виробництво на локальні виробничі потужності.

Також варто зазначити, що Huawei вже готується до запуску серійного виробництва нового прискорювача ШІ під назвою Ascend 910C.

Джерела:
Tom's Hardware
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Всі новини за 24.10.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: