Звільнення Альтмана з OpenAI може бути пов'язане з несподіваним проривом ШІ

Минулого тижня стало відомо про раптове звільнення з посади генерального директора OpenAI Сема Альтмана. Після чого з компанії пішов Грег Брокман, який також обіймав важливу посаду і був одним із прямих творців ChatGPT. Незабаром після цього з'явилася інформація, що значна частина співробітників готова піти за своїми керівниками та залишити компанію. Вони підписали колективний лист із вимогою повернути Альтмана на посаду. У результаті було ухвалено офіційне рішення про повернення ключових керівників в OpenAI та зміну складу директорів. На тлі цього безладу ходять чутки про те, що спроба зміни керівництва компанії пов'язана з несподіваним проривом в області в ШІ. Нібито одна з моделей, що розробляються OpenAI, проявила недекларовані властивості, які налякали дослідників та інвесторів.

Про це навіть написали великі новинні видання Reuters та The Information. Вони пов'язують ці побоювання з моделлю штучного інтелекту Q* (Q Star). Вона створювалася для вирішення простих математичних завдань рівня початкової школи, але мала стати однім з етапів на шляху створення великого ШІ. Згадується внутрішній лист співробітників про цю проблему, який і призвів до раптового звільнення Альтмана. Нібито про цей лист згадувала і Міра Мураті, яка на два дні стала виконувачем обов'язків генерального директора замість Альтмана. Але потім з'явилося спростування з компанії, де йшлося про те, що Міра просто розповідала співробітникам про повідомлення в ЗМІ.

Тобто це може бути роздута чутка, яка швидко поширилася на тлі побоювань ШІ. Нові технології завжди викликають страхи у суспільства, особливо у ситуації, коли у майбутньому ШІ зможе повноцінно замінити людину у певних інтелектуальних сферах. Але не можна виключати, що за цим реально щось є, і результати досліджень OpenAI справді могли налякати раду директорів.

Джерела:
The Verge
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Всі новини за 24.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: