Білл Гейтс: GPT-5 не сильно кращий за GPT-4, генеративний ШІ досяг своєї межі

Технології штучного інтелекту нині привертають чимало уваги. Флагманом індустрії є OpenAI, де днями вибухнув скандал зі звільненням та поверненням на посаду генерального директора Сема Альтмана. Компанія і сам Альтман оптимістично дивляться на потенціал наступної моделі штучного інтелекту GPT-5, яка є основою чат-бота ChatGPT. Але Білл Гейтс висловився більш стримано щодо GPT-5 та можливостей генеративного ШІ в цілому. Зазначимо, що колишній голова Microsoft нині має статус радника, але, ймовірно, непогано обізнаний з розробками OpenAI, адже Microsoft є одним з головних інвесторів цієї компанії.

У своєму інтерв'ю для німецької газети Handelsblatt Гейтс заявив: «є багато причин вважати, що генеративний штучний інтелект досяг своєї межі». На його думку, GPT-5 не сильно кращий за GPT-4, і ми вже не побачимо того стрибка, що був при переході від GPT-2 до GPT-4. Цікаво, що сам Альтман не може передбачити всі можливості GPT-5. Відомо, що нова модель навчається на великому обсязі даних, але до закінчення навчання важко говорити про потенціал ШІ. Гейтс прогнозує, що найближчими роками буде вирішено проблему з «галюцинаціями» ШІ (видача неправдивої інформації), але наступний якісний ривок ми побачимо після 2030 року.

Одночасно він бачить великий потенціал для бурхливого зростання ШІ-агентів (AI Agent). Ці додатки вплинуть на індустрію та суспільство. Кожен користувач зможе володіти таким агентом, що розширить його можливості. AI Agent завдасть смертельного удару по пошуковим системам. Компанія, яка першою представить вдалі рішення у цій сфері, швидко закріпиться в індустрії. Певні спроби реалізувати щось схоже вже є — нещодавно Humane представила компактний гаджет AI Pin із вбудованим ШІ.

Також Білл Гейтс не бачить проблем у монополії Nvidia на ринку апаратних прискорювачів для ШІ, оскільки Microsoft, Google, Amazon та OpenAI вже розробляють свої чипи для цієї сфери.

Джерело:
IT Home

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Всі новини за 27.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: