Windows з ШІ вимагає не менше 16 гігабайтів пам'яті

Microsoft активно впроваджує технології штучного інтелекту. В операційній системі Windows 11 23H2 з'явився ШІ-помічник Microsoft Copilot і компанія докладає багато зусиль для розвитку та інтеграції цього чат-бота в корпоративний сегмент. Готується до запуску сервіс Copilot Pro, який працюватиме з набором програм Microsoft 365. Також йде розробка нових програм з ШІ, за чутками в наступній версії Windows буде багато функцій з використанням ШІ. Вперше за довгий час навіть додано нову кнопку для виклику помічника Copilot у середовищі Windows.

Частина функцій ШІ може виконуватися у хмарі, але при цьому необхідне й відповідне обладнання на стороні клієнта. Тому йде поступове впровадження спеціальних нейронних процесорів NPU в CPU задля забезпечення прискорення обчислень ШІ. Це AMD Ryzen AI у новому поколінні мобільних процесорів Ryzen та Intel AI Boost в останній лінійці Intel Meteor Lake. Але великі LLM моделі також чутливі до обсягу оперативної пам'яті. Тому Microsoft підвищила мінімальні вимоги для ПК з ШІ до 16 ГБ.

Це необхідна умова для прискорення функцій ШІ безпосередньо на ПК та для нормальної роботи хмарних функцій Copilot. І хоча зараз 16 ГБ вже можна вважати базовим варіантом, але з 2024 року з продажу остаточно зникнуть ноутбуки з меншим обсягом пам'яті. За прогнозами вимоги до пам'яті з розвитком ШІ-функцій лише зростатимуть. Тому невдовзі ми побачимо масовий перехід бізнес-моделей ноутбуків на 32 ГБ або навіть на 64 ГБ.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 103)

Всі новини за 19.01.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: