Ілон Маск подав до суду на OpenAI

Відомий підприємець Ілон Маск подав судовий позов проти компанії OpenAI та її генерального директора Сема Альтмана. Суть претензій зводиться до того, що OpenAI відхилилася від початкових пріоритетів компанії з розробки великого штучного інтелекту (AGI) з відкритим кодом на благо людства. Активна співпраця з технологічним гігантом Microsoft призвела до того, що OpenAI фактично стала дочірньою компанією, і тепер веде розробки із закритим вихідним кодом та виключно у комерційних інтересах. Зокрема, GPT-4 є закритою моделлю, що фактично суперечить початковій стратегії OpenAI, оголошеній в установчих документах.

Позов Маска містить звинувачення у порушенні фідуціарних обов'язків та недобросовісній діловій практиці, а також закликає OpenAI повернутися до відкритого програмного коду. «Внутрішні деталі GPT-4 відомі лише OpenAI та, за наявною інформацією, Microsoft. Таким чином, GPT-4 є протилежністю відкритого ШІ, — заявляє Маск у позові. — І зроблено це з комерційних причин: Microsoft збирається заробити статок на продажу GPT-4 широкому загалу, що було б неможливо, якби OpenAI відповідно до зобов'язань зробила технологію загальнодоступною для громадськості».

Також Маск наголошує на недавньому факті зі спробою звільнення Альтмана. Після цих подій Microsoft спромоглася усунути деяких членів ради директорів. Новий склад ради, на думку Маска, вже не складається з вчених та дослідників, які розвивали нову технологію та розуміють її. Нове керівництво має низькі знання в області AGI та орієнтовано на комерційні інтереси Microsoft. При цьому безпосередньо Microsoft відповідачем за цим позовом не є.

Також потрібно зазначити, що Маск має власну компанію xAI, яка працює у сфері ШІ й наприкінці минулого року представила ШІ-бота Grok.

Джерело:
Courthouse News Service

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Всі новини за 01.03.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: