Функції ШІ Copilot+ у Windows 11 можуть працювати й без нейропроцесора

На фоні суперечки стосовно реальної необхідності у Windows 11 нової функції Copilot+, розробник @thebookisclosed на Twitter (нині X.com) спробував перевірити, чи справді для її функціонування потрібен потужний нейропроцесорний блок (NPU). І, як деякі вже припускали раніше, виявилося що ні. Автору вдалося в експериментальному порядку обійти це обмеження.

Recall-no-NPU

Одна з головних нових функцій Recall нормально працює на процесорах Arm64 без NPU, отже має так само працювати на архітектурі x86. І це не дивно, адже основна функція Recall по суті робить автоматичні знімки екрана, щоб шукати та розпізнавати на них текст. А сучасне апаратне забезпечення вже давно успішно справляється з подібними завданнями. 

Велике питання, чи відбувається обробка так само швидко як і з NPU? За словами автора експерименту, повільна швидкодія, помітна у відео, була викликана в основному програмою відеозапису. А без неї усе відбувається значно швидше.

З усім тим, незрозуміло, навіщо Microsoft штучно обмежує апаратну підтримку функцій ШІ новими процесорними платформами. Це має бути опціональна вимога. А хоча, як інакше продавати нові комп'ютери з ШІ?

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Всі новини за 27.05.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: