В ЄС почали розслідування проти Meta за використання даних користувачів для тренування ШІ

Компанія Meta знову зіткнулася з тиском з боку Європейського Союзу. Цього разу причиною стали зміни в політиці приватності, які дозволяють компанії застосовувати користувацькі дані для тренування своїх моделей штучного інтелекту.

metaverse

Розслідування почалося у результаті заяви адвокатської групи NOYB («Не Ваша Справа»), яка від 6 червня склала скарги проти компанії в 11 країнах: Австрії, Греції, Німеччині, Ірландії, Італії, Бельгії, Франції, Норвегії та Іспанії. Це примусило національні наглядові органи відреагувати оперативно та здійснити невідкладні заходи проти Meta. Meta заперечує звинувачення і вважає що діє в межах законодавства ЄС.

Зміни у договорі приватності мають набути чинності 26 червня. На думку позовників вони не лише суперечать нормам ЄС, але й поставлять під загрозу пости, особисті зображення та дані мільйонів користувачів Meta за багато років. Проблема полягає у тому, що у своєму договорі Meta не надає чіткого розуміння, для чого саме будуть використані зібрані дані. Не важко здогадатися і цілком можливо, що на них можна тренувати чат-бот або алгоритми агресивної персоналізованої реклами. Інша небезпека полягає у том, що Meta заявляє про можливість передачі цієї інформації третім особам, що на практиці означає, що будь-хто у світі може придбати доступ у компанії до ваших даних за гроші.

З іншого боку варто зазначити, що попереднього року Meta запустила онлайн-форму заяви, яка надає можливість користувачам виключити свої особисті дані з програми тренування ШІ Meta. Багато в чому це схоже на те, що намагається Microsoft зробити з функцією Windows Recall, надаючи користувачам можливість відключити її, але лишаючи її увімкненою за замовчуванням.

Meta відкидає звинувачення і стверджує, що використовує лише публічно доступні й ліцензовані дані для тренування своїх ШІ моделей. Однак, раніше Meta заявляла що має легітимний інтерес у використанні даних людей для тренування своїх ШІ моделей. Спілка NOYB зі свого боку наводить аргумент, що ще у 2021 році суд постановив та роз'яснив свою позицію, що ніякий легітимний інтерес компанії не дозволяє зневажати права користувачів та безпеку свої даних. Якщо Meta визнають винною, вона змушена буде сплатити штраф у розмірі 4% свого річного доходу.

Ну що ж, побачимо, яку саме відповідь регулятори у ЄС дадуть на ці скарги.

Джерело:
TechReport

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Всі новини за 10.06.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: