OpenAI працює над просунутим ШІ Strawberry, який здатний на міркування

Усередині компанії OpenAI, яка відома за ChatGPT, триває робота над новою моделлю штучного інтелекту. Вона буде здатна на складні міркування та розв'язання логічних задач, які поки що не під силу сучасним ШІ. Про це пише новинне агентство Reuters, посилаючись на свої джерела і якусь внутрішню документацію. Проєкт нового ШІ проходить під кодовою назвою Strawberry і розробляється в суворій таємниці. Раніше він був відомий під кодовою назвою Q*, й інформація про нього спливала після спроби раптового звільнення Сема Альтмана. Тоді ходили чутки, що генерального директора намагалися змістити з посади через приховування інформації щодо розробки потужного ШІ та небезпек, які з цим пов'язані. Нібито демонстрацію Q* бачили деякі співробітники, і вже торік ШІ міг розв'язувати наукові та математичні завдання, недоступні будь-яким іншим сучасним ШІ.

OpenAI

Strawberry зможе краще й осмисленіше працювати з великими обсягами даних, ця модель буде здатна на міркування та довгострокове планування. Сучасні ШІ часто не справляються з простими логічними задачками, які людиною сприймаються на рівні інтуїції. Також є проблема з «галюцинуванням», коли ШІ дають хибні відповіді. Strawberry буде здатний краще усвідомлювати дані й вибудовувати на їхній основі модель для планування й розв'язання багатоетапних проблем. Наприклад, формувати модель функціонування фізичного світу для вирішення наукових завдань.

Новий ШІ використовує спеціальний метод обробки з навчанням на великих обсягах даних і спеціальний метод «постнавчання» для відточування навичок. Згадується схожість із методом Self-Taught Reasoner (STaR), який розробили у Стенфордському університеті 2022 року. STaR дає змогу моделям ШІ «самонавчатися» на вищих рівнях інтелекту за допомогою ітеративного створення власних навчальних даних. Серед завдань Strawberry — виконання завдань із далеким горизонтом (LHT), які вимагають від ШІ планування наперед і виконання низки дій протягом тривалого періоду часу.

В останні місяці компанія нібито робила натяки деяким партнерам, що вона на порозі випуску нової технології з просунутими можливостями до міркувань. Але жодних підтверджень від офіційних представників OpenAI поки немає.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Всі новини за 15.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: