Сем Альтман прогнозує появу суперінтелекту та революцію ШІ

Генеральний директор OpenAI Сем Альтман виступив із заявою про появу ШІ з неймовірними можливостями та початок століття інтелекту у своєму блозі. Його компанія є провідним розробником у цій сфері, яка насамперед відома завдяки розумному чат-боту ChatGPT.

Альтман зазначає, що наше покоління вже більш здібне відносно наших бабусь і дідусів. Але це не генетичні зміни, а можливість отримувати зиск із соціальної інфраструктури та наукових досягнень. ШІ відкриє ще неймовірніші перспективи, ви зможете робити те, що нашим пращурам здалася б чарами. З ним ми доб'ємося набагато більшого, ніж могли б без ШІ. У підсумку кожен отримає свого віртуального помічника, експерта або репетитора. ШІ надасть інструменти для розв'язання різних проблем — від побутової сфери до наукових досліджень. Це шлях до процвітання такого рівня, який здавався б неймовірним. ШІ може стати найважливішою подією в усій нашій історії, забезпечивши новий технологічний ривок. І при цьому Альтман вірить, що «суперінтелект» (супер-ШІ) може з'явитися вже за кілька тисяч днів, тобто це перспектива найближчого десятиліття або навіть менше.

Головний секрет успіху — глибоке навчання, яке дійсно працює. Людство розкрило алгоритм, який може вивчити будь-який розподіл даних. Що більше даних і обчислень, то точніший результат. ШІ показує хорошу масштабованість. Тому потрібно більше обчислень, але вони мають стати доступнішими. Це вимагає більше спеціалізованих чипів і велику кількість енергії. Якщо не забезпечити розвинену інфраструктуру, ШІ стане обмеженим ресурсом для обраних, і за нього йтимуть нові війни.

Як і будь-яка нова технологія, тут є не тільки плюси, а й мінуси. Найочевидніший недолік — серйозні зміни на ринку праці. Цей ринок змінюватиметься швидше, ніж ми до нього адаптуємося, і для багатьох перехідний період буде дуже важким. Але в підсумку це все одно шлях до прогресу і процвітання.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Всі новини за 25.09.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: